Hiperhidroza- transpiratia excesiva

Transpiratia este un proces normal care ajuta la reglarea temperaturii corpului, in special in momentele cu temperaturi crescute sau emotii puternice. In aceste situatii, mecanisme complicate, reglate in special de sistemul nervos, sunt declansate cu o intentie buna de a ne racorii. In mod ideal acest lucru nu ne deranjeaza.

Pentru ca nu intotdeuna lucrurile sunt bune si frumoase apar situatii in care parca transpiram mai mult decat ceilalti si acest lucru nu ne creaza un avantaj cu toate ca ne poate scoate in evidenta.

Evident ca am dori sa stim mai mult despre ce se intampla, de ce noi, daca trebuie sa ne ingrijoram si ce putem face sa scapam de acest chin.

Ce se intampla?
Pentru a transpira avem nevoie de glande ale transpiratiei unde este produsa sudoarea, un amestec bogat in glicoproteine, amoniac, proteine, acizi grasi, de combustibil reprezentat de neuromediatori, si de conductori care sunt terminatiile nervoase ce transmit instructiunile de la nivelul creierului. Transpiratia excesiva neasociata cu alte boli urmeaza cresterii activitatii acestui circuit si implica toate componentele. Este agravata de greutatea corporala crescuta, stresul emotional, hiperactivitate si este accentuata la nivelul palmelor, talpilor, axilelor, zone cu densitate crescuta de glande sudoripare. Nu exista o cauza identificabila pentru aceasta particularitate individuala numita hiperhidroza primara. Nu s-a identificat un tratament care sa o vindece complet dar, de cele mai multe ori, cu putina perseverenta sunt identificate tratamente care sa controloze afectiunea.

De ce noi? Trebuie sa ne ingrijoram?
Hiperhidroza primara nu este asociata cu nici o alta boala. Poate afecta barbati si femei de orice varsta. Persoanele mai emotive si cele supraponderale dezvolta hiperhidroza mai frecvent si mai marcat. Zonele cel mai frecvent afectate sunt axilele, palme, talpi insa exista variante de hiperhidroza generalizata precum si care afecteaza alte zone precum fata, zona inghinala, spatele. Nu s-a stabilit nici o legatura directa cu anumite obiceiuri alimentare. Hiperhidroza secundara este asociata cu boli precum hipertiroidia, diabetul zaharat, feocromocitomul, afectiuni neurologice, sechele chirurgicale, menopauza, si altele. Situatiile in care pacienti se prezinta pentru transpiratie excesiva si sunt diagnosticati cu alte boli sunt foarte rare sau chiar exceptionale, deci nu este cazul sa ne ingrijoram.

Ce putem face?
De foarte multe ori masuri simple precum adoptarea unui stil de viata sanatos, echilibrat, care sa includa destula odihna fizica si psihica, activitati fizice regulate, evitarea fumatului, o dieta echilibrata, bogata in vegetale, pot ajuta. Atunci cand este cazul, o scadere in greutate cu siguranta va face diferenta. Managementul mai eficient al stressului are si el un rol important, incepand de la reorganizarea prioritatilor profesionale si sociale, cu dedicarea a mai mult timp activitatilor relaxante, precum si alte activitati complementare in acest sens vor face si ele o diferenta. Igiena corecta si regulata este bineinteles obligatorie. Nu exista dovezi ca un anumit sapun ar aduce un beneficiu suplimentar. Vestimentatia trebuie sa fie adecvata sezonului si de preferat cat mai relaxata si din materiale subtiri. Este ideal sa evitam hainele din materiale sintetice gen poliester, in special cele stranse pe corp.

Antiperspirantele pe baza de clorura de aluminiu sunt foarte eficiente in controlul transpiratiei insa, in concentratii mari, pot produce iritatii. Concentratii sub 20% au avantajul de a fi bine tolerate si prezente in produse dermatocosmetice. Nu trebuie sa confundam deodorantele cu antiperspirantele care doar ajuta la inlaturarea mirosului si nu influenteaza cantitatea transpiratiei. Mirosul neplacut al transpiratiei este generat de proliferarea de bacterii in zonele care transpira excesiv. In aceste cazuri este indicat sa folosim un deodorant pe baza de triclosan. In cazurile in care transpiratia excesiva nu poate fi controlata cu antiperspirante si masuri generale, exista tratamente care pot ajuta pe termen scurt si mediu. Iontoforeza este o procedura in care pacientii tin palmele si talpile intr-o cuva cu apa si sunt expusi la curent electric de intensitate infirma care schimba potentialele electrice si balanta chimica locala reducand activitatea glandelor transpiratiei. Procedura nu provoaca durere si nu are efecte adverse considerabile. In prima faza, tratamente care dureaza aproximativ 20 minute, sunt efectuate de 2-4 ori pe saptamana in clinici specializate in tratamentul hiperhidrozei, apoi pacientii pot cumpara un aparat asemanator pentru folosirea acasa.

Anticolinergicele sunt medicamente care blocheaza “combustibilul”, neuromediatorul, care alimenteaza procesul transpirantiei. Din cauza ca au efecte secundare posibile precum uscaciunea gurii, vedere incetosata, crampe, constipatie si dificultati la urinare, sunt rezervate cazurilor grave, cu transpiratie generalizata, care nu raspund la alte tratamente. Injectarea de substante care blocheaza chimic ciclul transpiratiei sunt probabil cea mai eficienta metoda de tratament in cazurile greu de controlat. Are un profil de siguranta foarte bun daca este efectuata de medici calificati in procedura. Efectele dureaza intre 4-6 luni dupa care injectarea poate fi repetata.

Metodele chirurgicale constau in intreruperea conductorilor, fibrelor nervoase care transmit impulsuri gladelor transpiratiei. Tratamentul este invaziv in acest caz si complicatiile mai serioase pun procedura pe ultimul loc in arsenalul de tratament al hiperhidrozei. De multe ori apare asa numita hiperhidroza compensatorie care se prezinta cu transpiratie excesiva in alte zone in prealabil neafectate.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.